Как да спиш добре, когато… партньорът ти хърка

Хъркането често може да бъде бариера между вас и добрия сън – особено, когато партньорът ви е този, който ви държи буден.
Последното нещо, което някой иска да чуе вечер, точно преди да заспи, е хъркане.
Намирането на решение срещу хъркането може да се превърне в голямо изпитание, но все пак ви предлагаме няколко съвета, които може да използвате в борбата срещу този вредител на добрия сън.

НОСЕТЕ ТАПИ ЗА УШИ

Тапите за уши са претърпели голямо развитие за последните години.
Въпреки недостатъците им – най-често свързани с това, че падат лесно, докато спиш, те имат и някои преимущества.
Восъчните тапи за уши, например, са един от революционните начини да блокирате страничния шум. Те пасват отлично на формата на ухото и няма опасност да паднат през нощта.
Тапите за уши са отлично временно решение на проблема, но съществуват и такива с по-дълготраен ефект.

ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СВАЛИТЕ НЯКОЛКО КИЛОГРАМА

Този съвет се отнася за хъркащия :)
Често хъркането се засилва още повече, когато имате няколко килограма в повече. Мастната тъкан в гърлото ти може да затрудни притока на въздух, а когато спиш трахеята ти се свива. Поради тази причина, необходимият ти въздух не може да премине толкова лесно, което причинява вибрации. А те от своя страна предизвикват хъркане, което звучи повече от ужасно.
Опитайте се да внесете малко повече движение в ежедневието си. Дори да е само кратка разходка след обяд или бърз спринт сутринта.

НАМЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩ ЗА ВАС МАТРАК

Инвестирайте в добър матрак, който да пасва на тялото ви и по възможност – с мемори пяна, която да запомни извивките ви.
Както казахме вече, звукът от хъркането се създава от тъканта на дихателните пътища, вибриращи в гърлото. А една от причините за това може да бъде неподходящата поза за сън.
Казано по друг начин – ако спите на качествен матрак, който се „оформя“ според извивките на тялото ви, можете да си осигурите добър сън, както за вас, така и за партньора ви. Без хъркане.

ГОВОРЕТЕ С ДОКТОРА СИ

Не трябва да забравяте, че хъркането все пак е здравословен проблем и ако не предприемете лечение, може да ви навреди … много.
Ако често се оплаквате от безсъние, докторът може да ви предложи различни опции да се справите с това.
Комбинацията между спокойствие, тишина и добро физическо състояние, често са най-добрият начин да се преборите с хъркането. Въпреки това, понякога, хъркането може да е свързано с друго заболяване – като сънна апнея или пък чисто физически проблем, лечението на който е възможно да изисква операция.
Aко все пак хъркането продължава да ви преследва, а сте опитали всичко, то може да имате уголемени сливици или някоя част от гърлото ви да е причинителят на вибрациите. В такъв случай, докторът може да ви посъветва да се подложите на операция, която да прекрати досадното хъркане веднъж завинаги.

Вашият коментар