Според учените започването на работа преди 10 часа сутринта е близко до мъчение

Д-р Пол Кели, водещ изследовател в Оксфордския университет, наскоро е установил, че най-честата форма на мъчение в днешно време всъщност е да се будиш рано и да започваш работа преди 10 часа сутринта- нещо, което засяга голяма част от нас.
Нашите тела следват биологичен таймер, известен като Циркаден ритъм. Това е часовникът на тялото ни с генетично програмиран цикъл, който регулира мозъчната ни активност, енергийните нива, производството на хормони и възприятието ни за време. Като започваме работа преди 10 часа сутринта, ние значително се изтезаваме чрез неестественото вмешателство в Циркадния ни ритъм, което в много отношения нарушава баланса на нашето здраве.
Кели твърди:
“Не можем да променим нашия 24-часов ритъм. Не може да се научите да се събуждате в определено време… черният дроб и сърцето ви имат друг режим и вие изисквате от тях да го променят с два или три часа.“
Как се е случило това?
Въведен в началото на XX век, 8-часовият работен ден бил замислен около максимизирането на непрекъснатия цикъл на работа на фабриките, без да се взима под внимание естествения биологичен часовник на човека. Но нашите древни тела са се настроили спрямо всекидневния цикъл на слънчевата светлина, а не към стратегиите на бизнеса и търговията в наши дни.
В реч на Британския научен фестивал д-р Пол Кели заявява:
“Имаме лишено от сън общество ” и “Това е международен проблем. Всички страдат, а не трябва.”
Идеята му е била да се измести началото на учебните часове в британските училища от 8:30 на 10:00 часа. Когато изпробвал теорията си в избрано училище, след определено време и последвалата вълна от изпити, той не бил изненадан, че нивата на посещаемост на часовете са се повишили, паралелно с общата продуктивност на училището – и най-вече оценките на учениците се подобрили драстично.
Ако пренесем тази идея в други сектори на обществото, просто помислете за подобренията. Вместо преуморени, преработени, пристрастени към кафето зомбита, работещи в часовете на деня, когато трябва да спят, ще имаме естествено продуктивно, пълноценно и фокусирано общество на полезни, щастливи хора.
Компаниите, които принуждават служителите си да започнат работа преди 10 часа сутринта, допринасят служителите им да изпитват сериозен емоционален и физически стрес и насърчават по-дългосрочните неблагоприятни здравни рискове в резултат на тези строги, нездравословни модели на работа.
Тези работни навици могат да бъдат основна причина средните американски потребители да пият по над 3 чаши кафе всеки ден, в опит да бъдат в кондиция максимално дълго. В перспектива, това означава 40 милиарда долара годишно разход – за кафе!

Вашият коментар